ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη με την Ανδρομάχη Κάρτζου με αφορμή το βιβλίο της “Bωμός των πέντε βουνών” (βίντεο)

Παρουσίαση του βιβλίου “Bωμός των πέντε βουνών” που πλέον κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α. Α. Λιβάνη και συνέντευξη με τη συγγραφέα Ανδρομάχη Κάρτζου

 

Η Αναστασία ζει μία φυσιολογική, σχεδόν βαρετή ζωή. Δεν υπάρχει κάτι στην καθημερινότητά της που να μοιάζει φανταστικό, υπερφυσικό. Ώσπου μια μέρα όλα αυτά αλλάζουν…

Κριτική: Είναι το πρώτο βιβλίο φαντασίας που διαβάζω. Το ξεκίνησα πολύ επιφυλακτικά γιατί ήθελα η άποψή μου για αυτό , όταν το τελειώσω, να είναι ειλικρινής. Ξεκίνησε πάρα πολύ όμορφα και μπορώ να πω πως συνέχισε ακόμα πιο ωραία! Είχε δράση, που αυτό μου αρέσει πολύ στα βιβλία και μπορώ να πω πως το κομμάτι της φαντασίας δεν ήταν τόσο έντονο ώστε να με κάνει να ξενερώσω. Το μόνο που μπορώ να πω πως δεν μου ταίριαξε είναι το ρομαντικό κομμάτι του βιβλίου. Δεν ήταν άσχημο απλά δεν είμαι συνηθισμένη να διαβάζω βιβλία που περιέχουν έστω και λίγο το ρομαντικό στοιχείο. Πιστεύω πως έκανα μια πολύ καλή αρχή με το συγκεκριμένο , για το είδος που αντιπροσωπεύει!




https://fouit.gr/2021/07/17/synenteyxi-me-tin-andromachi-kartzoy-me-aformi-to-vivlio-tis-bomos-ton-pente-voynon-vinteo/




Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στην Βούλα Παπατσιφλικιώτη από το tovivlio.net 




Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή;

Η πρώτη μου επαφή με τη γραφή, την οποία θυμάμαι, ήταν στα 9 μου. Είχα γράψει και εικονογραφήσει με ζωγραφιές μου ένα παραμύθι με άλογα. Μέχρι και σήμερα οι γονείς μου το έχουν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού.


Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

«Γράφω» για μένα σημαίνει μοιράζομαι. Μοιράζομαι μηνύματα, συναισθήματα, ιστορίες. Ο κάθε χαρακτήρας που δημιουργώ και η κάθε σκηνή που διηγούμαι έχουν μεγάλη σημασία. Το κάθε μου βιβλίο είναι ένα τεράστιο κομμάτι του εαυτού μου. Ξεκινάω να γράφω για τον εαυτό μου, καθώς μου αρέσει να χάνομαι στον κόσμο αυτό, και συνεχίζω να γράφω για τον αναγνώστη, ο οποίος θέλω όταν κλείσει το βιβλίο μου να αισθάνεται γεμάτος και πως έχει κερδίσει κάτι από αυτό. Ένα ταξίδι, καινούριους φίλους, μηνύματα αισιοδοξίας που θα τον βοηθήσουν ακόμα και στην καθημερινότητά του.


Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Ναι, υπήρξε κάποιος άνθρωπος, ο οποίος δεν είναι σήμερα κοντά μας, όμως ακόμα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή μου με τον κόσμο της λογοτεχνίας και στο μεγάλο αυτό βήμα που έκανα στη ζωή μου.


Μιλήστε μας για την λογοτεχνική σας σειρά «Δίδυμες Φλόγες».

Τα βιβλία της σειράς αυτής ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε έναν παράλληλο κόσμο, τον οποίο έχω δημιουργήσει εξ ολοκλήρου εγώ. Δικά μου μέρη, πλάσματα ακόμα και γλώσσα. Στον κόσμο αυτό η μυθολογία συνυπάρχει αρμονικά με την πραγματικότητα, η φαντασία εισχωρεί ανεμπόδιστα στη λογική ροή του μύθου, γύρω από μια αέναη πάλη του φωτός με το σκοτάδι. Ο κόσμος έχει μάθει να φοβάται το σκοτάδι, τι γίνεται όμως όταν κάποιος φοβηθεί το φως;

Υπάρχει μια συνεχής και έντονη εξέλιξη των ηρώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, από το πρώτο κιόλας βιβλίο και μέσα από τα μάτια της ηρωίδας ο αναγνώστης το παρακολουθεί όλο αυτό. Συγχρόνως παρουσιάζεται και μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του ανθρώπου, η οποία είναι να «συλλάβει» την πραγματική ομορφιά και αλήθεια της ζωής. Η “δύναμη” της «Δίδυμης Φλόγας» έρχεται να διδάξει στους δύο κεντρικούς ήρωες, Κόλιν και Άνια, τον σκοπό που έχει ο καθένας τους στη ζωή αυτή, το θάρρος που κρύβουν μέσα τους, τη μεγάλη αλήθεια που ίσως και να είναι τρομακτική πολλές φορές, το κουράγιο που θα χρειαστεί να δείξουν και την έννοια της πραγματικής φιλίας αλλά και του έρωτα.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς: «Ο Βωμός των Πέντε Βουνών» και «Το Φίδι του Ωκεανού». Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βιβλίο εδώ: http://www.didimesfloges.com

Πιστεύετε ότι το φανταστικό βρίσκει ανταπόκριση στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό;
Τολμώ να πω πως βλέπω γρήγορες και ριζικές αλλαγές στο θέμα αυτό. Και χαίρομαι πολύ. Όλο και περισσότεροι έλληνες αναγνώστες ανταποκρίνονται πολύ θερμά στον κόσμο του φανταστικού. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια γίνονται και υπέροχες εκδηλώσεις βασισμένες στη φανταστική λογοτεχνία, είτε ξένη είτε ελληνική.


Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα θέλατε να είχατε γράψει;

Υπάρχουν πολλά βιβλία που θαυμάζω, όμως όχι. Δεν υπάρχει κάποιο που θα ήθελα να έχω γράψει. Πιστεύω πως το κάθε βιβλίο “ανήκει” σε έναν συγγραφέα, καθώς κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να διηγηθεί την ιστορία με τον ίδιο τρόπο και να μας περάσει τα ίδια μηνύματα.


Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

«Go big or go home», την οποία και έχω τατουάζ στο μπράτσο μου, γιατί μου αρέσει να ζω τη ζωή μου με τον τρόπο αυτό. Όταν κάνω κάτι, πάντα ρισκάρω και τα δίνω όλα.


Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Ναι, αυτόν τον καιρό γράφω το τρίτο βιβλίο από τη σειρά «Δίδυμες Φλόγες».








Συνέντευξη με τη νέα Καστοριανή συγγραφέα Ανδρομάχη Κάρτζου 





Η νέα συγγραφέας Ανδρομάχη Κάρτζου με το πρώτο της βιβλίο «Ο Βωμός των Πέντε Βουνών» είναι υποψήφια για τα βραβεία PUBLIC. Το ΦΟΥΙΤ τη συνάντησε και μίλησε μαζί της για το πρώτο της μυθιστόρημα το οποίο και ανήκει στη σειρά «Δίδυμες Φλόγες», για τους ήρωές της, τη συγγραφική ενασχόληση και πολλά άλλα.


Πώς νιώθατε όταν γράφατε την ιστορία;

Από τη στιγμή που ξεκινούσα να γράφω την ιστορία μέχρι και το τελευταίο λεπτό ένιωθα να είμαι «χαμένη» σε έναν άλλο κόσμο. Δε σκεφτόμουν. Απλώς ταξίδευα. Οτιδήποτε είχα στο μυαλό μου το έγραφα και αυτό γινόταν εικόνες μπροστά στα μάτια μου την ίδια στιγμή. Αυτό που είχα μπροστά μου δεν ήταν η οθόνη του υπολογιστή, ήταν ένας ολόκληρος καινούριος κόσμος.


Πόσες νύχτες μείνατε άγρυπνη για να το γράψετε;

Ας ξεκινήσω με το γεγονός πως γράφω μόνο τη νύχτα. Δεν το προγραμματίζω, απλά μου συμβαίνει. Επίσης οι ώρες που μπορώ να καθίσω και να γράψω είναι τρελές, οπότε άγρυπνη έμενα κάθε βράδυ επί έξι μήνες.


Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που αποκομίσατε από τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Το γεγονός ότι γνώρισα πτυχές του εαυτού μου που δεν ήξερα πως υπάρχουν.


Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος συγγραφέας που θαυμάζετε ιδιαίτερα και έχει λειτουργήσει ως πρότυπο για εσάς;

Ναι, ο J. R. R. Tolkien. Και είμαι σίγουρη πως είναι πρότυπο για πάρα πολλούς ανθρώπους –συγγραφείς και μη- εφόσον είναι ένας θρύλος.


Τι ποσοστό του βιβλίου βασίζεται σε ρεαλιστικά στοιχεία και σε τί ποσοστό κυριαρχεί η μυθοπλασία;

Έχω φτιάξει έναν καινούριο κόσμο, με πλάσματα της δικής μου φαντασίας. Όμως και πάλι,  εξαρτάται κατά πόσο κάποιος πιστεύει σε έναν παράλληλο κόσμο. Ότι δεν έχει αποδειχθεί υπαρκτό ή ανύπαρκτο, δε μπορεί να προσδιοριστεί ως ρεαλιστικό ή μυθοπλασία.


Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;

Ως κινηματογραφική ταινία ή πιο σωστά κινηματογραφική σειρά, εφόσον τα βιβλία θα είναι πάνω από ένα.


 Οι ήρωες των βιβλίων σας έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία την οποία γνωρίζετε και ακολουθείτε ως την τελευταία σελίδα ή υπάρχει πιθανότητα «αυτονόμησής» τους κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου;

Δε γνωρίζω καθόλου τι πρόκειται να συμβεί στους ήρωες μου. Όσο περίεργο και να ακουστεί φτιάχνουν μόνοι τους τη μοίρα, αλλά και τον χαρακτήρα τους. Έτσι στην ουσία αυτοί είναι που γράφουν την ιστορία τους.


Μιλήστε μας λίγο για τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου σας. Τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό κατά τη γνώμη σας;

Όσο ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο θεωρεί ότι ο κεντρικός χαρακτήρας είναι η Άνια. Στη πραγματικότητα όμως, ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Κόλιν, χάρη στον οποίο γεννήθηκε και η ιδέα γι’ αυτό το βιβλίο. Αυτό και μόνο πιστεύω τον κάνει ξεχωριστό.


Ποια είναι τα λογοτεχνικά σας σχέδια για το μέλλον;

Ήδη γράφω το δεύτερο βιβλίο από τη σειρά «Δίδυμες Φλόγες».


Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες με το βιβλίο σας;

Το κύριο μήνυμα που θέλω να περάσω είναι πως ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις δε πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις πως τελικά υπάρχει καλοσύνη στους ανθρώπους. Γενικά όμως, μηνύματα περνάω και άλλα. Κάποια είναι πιο ξεκάθαρα, ενώ κάποια άλλα όχι ακόμα, εφόσον θα φανούν περισσότερο στη συνέχεια.

Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό;

Μπορεί μέσω mail, το οποίο και είναι k.w.andri@outlook.com








Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στην Τατιάνα Τζινιώλη από το  Arts and the City:



Αφιέρωμα…σε νέους συγγραφείς κάτω των 30

Και ξαφνικά, εκεί που κοιτούσαμε αμέριμνες τα βιβλία στο Fantasticon, το μάτι μας έπεσε στο βιογραφικό ενός συγγραφέα. Γεννηθείς το 1993…σοκ και δέος και υπογλώσσια. Στην Ελλάδα του 2015, όλο και περισσότεροι νέοι κάτω των 30 φαίνεται να τολμούν να κυνηγούν το όνειρό τους. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι νέοι εκδίδουν τα βιβλία τους, αποδεικνύοντας πως τελικά η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο.

Συναντήσαμε 15 συγγραφείς κάτω των 30 που έχουν εκδώσει το βιβλίο τους και τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για την έμπνευσή τους και τελικά, αν το νούμερο της ημερομηνίας γέννησής τους, αποτέλεσε εμπόδιο ή όχι στην συγγραφική τους πορεία.

Συγγραφείς με διαφορετικά λογοτεχνικά είδη, μας αποδεικνύουν πως το μέλλον της λογοτεχνίας στην Ελλάδα είναι πιο λαμπρό από ποτέ.




Κ. W. Andri – Ο Βωμός των πέντε βουνών (εκδ. iWrite.gr)


Μίλησέ μας για το βιβλίο σου.

Στο βιβλίο μου το κοινό θα ακολουθήσει την Άνια, η οποία ενώ ζει μια καθημερινή, ήσυχη και απλή ζωή, τελικά θα ανακαλύψει πως στην πραγματικότητα δεν ανήκει σε αυτόν, αλλά σε έναν παράλληλο κόσμο. Αυτό όμως είναι μόνο ένα μικρό – ίσως και το μικρότερο – κομμάτι της ιστορίας, καθώς δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερα.


Ποια ήταν η αφορμή για να γράψεις το συγκεκριμένο βιβλίο;

Η αφορμή ήταν πως πάντα ήθελα να ξεφεύγω από τον κόσμο μας και να ταξιδεύω σε άλλους για να χάνομαι. Η πραγματική αιτία όμως είναι δύο μπλε μάτια, τα οποία και βρίσκονται στο εξώφυλλο.


Πότε κατάλαβες ότι αυτό ήταν που ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;

Όταν ολοκλήρωσα το πρώτο βιβλίο από τη σειρά Δίδυμες Φλόγες, Ο Βωμός Των Πέντε Βουνών. Μερικές φορές η ζωή σε οδηγεί εκεί που ανήκεις, χωρίς να το καταλάβεις.


Θεωρείς πως η ηλικία παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα ενός συγγραφικού έργου;

Θα τολμήσω να πω πως ο χρόνος για μένα είναι μια έννοια ανύπαρκτη. Έτσι λοιπόν όχι. Δε παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.


Ως αναγνώστης εξετάζεις την ηλικία του συγγραφέα σε κάποιο βιβλίο που θα διαβάσεις; Θεωρείς πως οι αναγνώστες σας κρίνουν βάση αυτού; Κατά πόσο οι εκδοτικοί οίκοι στη χώρα μας, εξετάζουν την ηλικία ενός δημιουργού για να κρίνουν το συγγραφικό του έργο;

Ως αναγνώστης αυτό που κοιτάζω είναι το ίδιο το βιβλίο και κατά πόσο αυτό είναι γραμμένο με αγάπη. Αν ο συγγραφές χανόταν μέσα σε αυτό, τότε χάνομαι μαζί του. Η ηλικία ποτέ δεν έπαιξε ρόλο. Ποτέ δε τη κοίταξα.
Ο κάθε αναγνώστης έχει τον τρόπο του να επιλέγει το βιβλίο που θα διαβάσει. Φαντάζομαι πως άλλοι μπορεί να επηρεαστούν από την ηλικία, ενώ άλλοι να το προσπεράσουν.
Όπως ο κάθε αναγνώστης κρίνει – ή όχι – το βιβλίο που θα διαβάσει και από την ηλικία του συγγραφέα, έτσι και οι εκδοτικοί οίκοι κρίνουν – ή όχι – την ηλικία γι’ αυτά που θα εκδώσουν. Ανάλογα το πόσο επηρεάζονται.


Το πρώτο βιβλίο που έγραψες ήταν και εκείνο που τελικά εκδόθηκε;

Το πρώτο βιβλίο που έγραψα ήταν όταν ήμουν τετάρτη δημοτικού. Ακολούθησαν αρκετά μετά από αυτό, όμως δεν έκανα ποτέ προσπάθεια για να τα εκδώσω. Το πρώτο βιβλίο που θέλησα να μοιραστώ είναι ο Βωμός Των Πέντε Βουνών, που τελικά και εκδόθηκε.


Ετοιμάζεις κάτι νέο συγγραφικά;

Ναι, δουλεύω στο δεύτερο βιβλίο από τη σειρά Δίδυμες Φλόγες.